Thuiskomen bij jezelf...

Deze jaaropleiding is je op het lijf geschreven als je...

 • jezelf innig wil leren kennen en wil groeien in zelfcompassie en zelfwaardering
 • ervaring hebt met Geweldloze Communicatie en dit tot in al je vezels wilt gaan belichamen
 • graag wil 'samen leven', vanuit verbinding met jezelf, verbinding met de ander en verbinding met de wereld
 • wil werken aan je persoonlijk leiderschap en je (professionele) relaties wil verdiepen
 • wil kijken naar (persoonlijke) conflicten, zonder ze te bagatelliseren, negeren of te dramatiseren.
 • wil kennismaken met lichaamswerk, mindfulness, empathie in beweging, lief zijn voor je lijf
 • praktisch vorm wil geven aan dagelijkse spiritualiteit en sociale verandering
 • Geweldloze Communicatie wil inzetten in je werk (bijvoorbeeld als coach, verpleegkundige, consultant, leidinggevende, leraar, zorgverlener, ondernemer etc.)
 • een stap wil maken om zelf (gecertificeerd) trainer te worden

Deze 3 thema's staan centraal

Verbinding met Jezelf
Je leert krachtige processen om tot jezelf te komen, te verstillen en vertragen. Een structuur om stil te staan bij je gedachten, gevoelens en behoeften. Je gaat je zelfcompassie eigen maken en ontdekken hoe je dit ook in de hectiek van alledag kunt gaan inzetten. Ook kijken we naar onze overtuigingen, die een groot deel van onze onbewuste keuzes bepalen. Aan de hand van meditaties en lichaamswerk ga je kennismaken met de verschillende lagen in jezelf. Je leert contact te maken met diepe overtuigingen en we zullen een aantal bestaande kernovertuigingen onderzoeken en nieuwe overtuigingen in het leven roepen, die zullen doorwerken werken als bewuste affirmatie in je werk en leven.
Verbinding met de Ander
We gaan praktisch aan de slag met situaties waarin de ander iets doet of zegt wat jou raakt of andersom. Wat doe je als je als boosheid en frustratie (en vaak onderliggende gevoelens) de samenwerking blokkeren? Je gaat heel specifiek leren worden in je verzoeken naar de ander. Daarin wordt van je gevraagd dat je goed aangeeft wat je nodig hebt, je leert trouw zijn aan jezelf terwijl je ook rekening kunt houden met de behoeften van anderen. Ook ontdek je welke aspecten van feedback concreet kunnen bijdragen aan duurzame verbinding, samenwerking en groei. Door te oefenen, oefenen, oefenen ga je de kunst van respectvolle dialoog beheersen door middel van rollenspellen en groepswerk.
Verbinding met de Wereld
Hoe treed je naar buiten de wereld in? Hoe presenteer je jezelf aan de buitenkant? Dit thema helpt je om, los van alle gedachten die je over jezelf hebt en anderen over jou hebben, de wereld in te stappen op een manier die simpelweg bij je past. Een manier die in overeenstemming is met waar jij gelukkig van wordt en waar je je prettig bij voelt. Ook kijken we hoe wij het verschil kunnen maken in de wereld. Daar waar conflicten zijn, maar ook waar sociale veiligheid of verbinding ontbreekt. Overal waar mensen in organisaties, scholen of gezinnen samen proberen te werken, maar waar dat niet altijd even gemakkelijk gaat. Je leert verbindende vaardigheden voor mediation (bemiddeling), groepsoverleg, besluitvorming en conflicthantering.
caret-down caret-up caret-left caret-right
Christel Schrijfster
Vanuit onvoorwaardelijk ouderschap communiceerde ik al op een hele fijne manier met mijn zoon. Geweldloze Communicatie heeft de puntjes op de 'I' gezet en het verder aangescherpt. Ook mijn liefste en ik proberen steeds meer samen zo te communiceren. En ondanks dat communicatie zelden een probleem is tussen ons, kwam er nog meer verdieping, begrip en verbinding. Ik ben erg enthousiast en geïnspireerd en wens jullie allemaal nog meer verbinding toe met iedereen die jullie lief is.

Dit komt er allemaal aan bod

Je gaat aan de slag met je persoonlijk leiderschap. Hoe neem je ten volle verantwoording voor je eigen gevoelens en behoeften? Hoe creëer je jouw eigen geluk? Je komt uit je hoofd en meer in verbinding met je lichaam. Ook kijken we naar onbewuste kernovertuigingen en vervangen deze heel bewust door nieuwe affirmaties. Zo leer je krachtig staan voor wat je nodig hebt vanuit zelfbewustzijn in plaats van je te laten leiden door automatische patronen en reactiviteit.
We gaan aan de slag met praktische oefeningen voor zelf-empathie. Je leert contact maken met je eigen kwetsbaarheid onder lastige emoties zoals schuld, schaamte, boosheid, depressiviteit en angst. En ermee om te gaan zonder ze te hoeven wegstoppen of af te reageren. Na dit weekend heb je je innerlijke criticus bevriend en kun je jezelf met veel meer compassie, zachtheid en waardering benaderen.
Empathie is een kunst. Diep luisteren vraagt aanwezigheid en bereidheid om de ander echt te ontvangen. Af te zien van jouw verlangen om het op te lossen of het fijner te maken voor de ander. Je leert anderen beter begrijpen, om niet alleen te horen wat er gezegd wordt, maar ook wat er, tussen de woorden door, eigenlijk verteld wordt. Door deze ruimte te kunnen bieden aan een ander, kan er zich een proces ontvouwen en verbinding ontstaan.
Door dialoog met anderen kun je krachtige synergie en samenwerking gaan creëren in je leven. Waar gesprekken vaak een aaneenschakeling zijn van monologen leer je nu vaardigheden om in verbinding te komen voorbij de schijnbaar tegengestelde behoeften. We gaan uitgebreid oefenen met verbindende gespreksvormen zoals dialoog, mediation (bemiddeling) en besluitvorming in groepen.
Een lang weekend aan boord vand de gezellige, eenvoudige en robuuste zeiljacht 'Tartarin' met als enige doel: jezelf weer helemaal terug te vinden, bij te komen en de indrukken van het jaar te integreren. Om je te laten meenemen door de zilte zeewind en azuurblauwe stroming. Er is ruimte om te genieten, maar ook om af en toe alleen te zijn op het voordek of voor een wandeling op een eiland. De bestemming ligt niet vast, we kijken per dag waar we naartoe gaan.

En dit levert het je op!

  • vergroot bewustzijn over jezelf en je handelen
  • echt eerlijk en trouw aan jezelf zijn zonder te vervreemden van de mensen om je heen
  • de vaardigheid om je keer op keer met jezelf te verbinden, in elke omstandigheid
  • kunnen vragen om wat je nodig hebt op een manier die niet eist, dwingt of overhaalt
  • harmonieuzer omgaan met verwijderend taalgebruik (verwijten, oordelen, slachtofferschap, kritiek etc.)
  • een diep verankerde ontspannen verstandhouding met jezelf
  • je hebt vrede gesloten met je innerlijke criticus
  • de innerlijke ruimte en concrete vaardigheid om je compassievol te verbinden met anderen
  • echt kunnen luisteren voor dieper begrip en helderheid
  • je hebt concrete vaardigheden voor (groeps)dialoog en kunt deze bewust inzetten om samenwerking te creëren
  • met anderen komen tot win-win oplossingen die duurzaam zijn voor alle partijen
  • betere relaties en kwaliteit van leven door verbeterd persoonlijk leiderschap

Klik op de knop hierboven om je plek te reserveren

De trainers

Jort & Astara

Wij werken en leven nauw samen, vanuit een gedeelde intentie om samen te spelen, leren, lachen, huilen, het grote avontuur van het leven aan te gaan. Wij hebben onze krachten gebundeld vanuit een intentie om Geweldloze Communicatie te ademen en belichamen in al onze vezels en om dit te delen met de rest van de wereld.

Deze intentie drijft niet alleen ons partnerschap  en gezinsleven maar al onze relaties en ons werk. Met iedereen om ons heen streven we ernaar om contact te maken vanuit kwetsbaarheid, veiligheid en verbinding. Zo weten wij elke keer weer een zo veilig mogelijke setting te creëren, waar voor iedereen ruimte is om gezien en gehoord te worden. Bovenal willen wij dat je bij ons een plek van oprechte aanwezigheid kunt vinden.

Astara is coach, trainer en mediator en heeft en al honderden ouders getraind in de vaardigheden en mindset om echt onvoorwaardelijk te blijven in de omgang met kinderen en weg te blijven van straffen en belonen, manipulatie, beschamen of beschuldigen als opvoedmiddelen. Vooral in die momenten waarop kinderen precies hun knopjes weten te vinden. Haar hiermee opgedane ervaring met het omgaan met triggers, traumawerk en heling helpt haar keer op keer weer om vastzittende patronen te doorbreken, te helen van oude pijn en om onvoorwaardelijke liefde meer en meer in de praktijk te leven.

Jort is een gepassioneerde coach en mediator, die al jarenlang met groepen werkt. Zijn kracht ligt in het mensen ondersteunen bij verbinding, met zichzelf en met elkaar, door te werken vanuit empathie en kwetsbare eerlijkheid. Soms confronterend, maar altijd liefdevol, op maat met wat er leeft en wat zich aandient in het moment. Hij kan goed tot de kern komen en conflicten oplossen, waarbij alle partijen gehoord en erkend worden. Die drive brengt hij nu in bij het in hun kracht zetten van deelnemers, als stevige basis voor persoonlijk leiderschap en het creëren van een wereld waarin verschillen er mogen zijn én diepe verbinding kan worden ervaren.

Wij zijn beiden Internationaal Gecertificeerd Trainer bij het Center for Non Violent Communication en lid van de Nederlandse Geweldloze Communciatie Kring.

 

Astara Lieuw-On

 

Astara Lieuw-On

 

Astara Lieuw-On

 

Astara Lieuw-On

 

Astara Lieuw-On

 

Astara Lieuw-On

Wie, wat, waar, wanneer, en hoe?

Voor wie?
Deze jaaropleiding is iedereen die minstens een introductie heeft gevolgd in Geweldloze Communicatie, en die aan hun persoonlijke thema's rondom bewust leven en verbondenheid willen werken. Je wordt uitgenodigd om jezelf te herontdekken. Om te verkennen waar je behoeftes liggen. En hoe je eerlijke contacten en voedende relaties creëert met anderen. Meer dan een basistraining willen we je in dit traject vooral de mogelijkheid bieden om geweldloosheid te integreren in je persoonlijk leven en/of je professionele leven.

Hoe gaan we te werk?
In een interactieve en veilige leersetting wordt je uitgenodigd om te werken aan situaties uit je eigen leven. Je zult aan de hand van oefeningen gebaseerd op Geweldloze Communicatie (zoals rollenspellen, werkbladen, lichaamswerk, mindfulness en nog veel meer) inzichten en vaardigheden verkrijgen waarmee je het gedachtengoed van verbinding en compassie diep kunt gaan integreren in je dagelijks leven.

Waar en wanneer?
De jaartraining beslaat 20 dagdelen verdeeld over 5 weekenden (waarvan de laatste optioneel):

 • 15 & 16 december 2018
 • 9 & 10 februari 2019
 • 13 & 14 april 2019
 • 1 & 2 juni 2019
 • een lang weekend of midweek in juni/juli/augustus 2019

Op de zaterdag en de zondag van 10:00 - 17:00 werken we met elkaar aan de verschillende thema's. Tevens is er ruimte voor community tijd, een gedeelde potluck lunch en zijn er volop wandelmogelijkheden in het bos en de oude boomgaard.

Je wordt verwelkomd in het gezellige huiskamercafé De Raaf op de sprookjesachtige locatie van de Refter in Ubbergen. Dit voormalige klooster, dat nu een milieuvriendelijke, democratische leefgemeenschap is, ligt verscholen in de bossen op de heuvelrug van Nijmegen. Tijdens de pauzes kan je hier heerlijk wandelen of op een bankje genieten van het uitzicht over de Ooijpolder. Voor meer info: Klik hier.

Rond het jaar mooi af met een verbindend zeilweekend!
Het vijfde weekend is optioneel. Tegen gereduceerde prijs kun je jouw jaaropleiding afsluitend met een zeilretraite aan de Middellandse Zee. Wij begeleiden je, als je dat wil, intensief met een thema waar je nog wat verder mee de diepte in zou willen gaan. Je krijgt daarbij één op één coaching. Maar vooral is onze boot de aangewezen plek om jezelf op een andere manier te leren kennen. Als je kiest voor rust en bezinning kan de retraite ook een focus krijgen van integratie en ontspanning. Radicale zelfzorg. Met jezelf 'zijn'. Je kunt de hele dag alleen voorop de punt zitten dromen, aan het roer zitten, een frisse duik nemen, met ons verdiepende gesprekken voeren, slap ouwehoeren, zeilen hijsen, slapen in het knusse vooronder, een spel spelen, samen koken etc.

De datum hiervoor prikken we samen in overleg en kan in de maanden juni, juli en augustus. Onze boot ligt in een haven vlakbij Marseille aan de Middellandse Zee. Je kunt hier heel voordelig naartoe vliegen met bijvoorbeeld EasyJet. Of het kan onderdeel zijn van je autovakantie, we kunnen samen overeenkomen waar je opstapt en weer afmeert. De retraite is voor een lang weekend of midweek met inbegrip van logies, diesel en havenkosten. Je reis regel je zelf en de maaltijden delen we samen. Zo houden we de prijs schappelijk en beleven we samen de volle ervaring van het leven in een mini Geweldloze Communicatie community. We stemmen in respectvolle dialoog af hoe we de zeilretraite inrichten op een manier die voor iedereen werkt.

Doe je mee?

Kies voor alleen het jaarprogramma of inclusief aanvullende coaching

Empathie in al je vezels
Jaarprogramma
€950 - €1400
op basis van gunnen en kunnen

✔ 4 trainingsweekenden in Ubbergen

✔ Thee, koffie, snacks en leermaterialen inclusief

✔ Kleine jaargroep (maximaal 10 personen)

✔ 8 dagen training met gecertificeerde trainers

✔ Onderdeel van een inspirerende community

✔ Praktische communicatie- en levensvaardigheden

Empathie in al je vezels Plus
Jaarprogramma & Zeilretraite
€1225 - €1600
op basis van gunnen en kunnen

✔ 4 trainingsweekenden in Ubbergen

✔ Thee, koffie, snacks en leermaterialen inclusief

✔ Kleine jaargroep (maximaal 10 personen)

✔ 12 dagen training met gecertificeerde trainers

✔ Onderdeel van een inspirerende community

✔ Praktische communicatie- en levensvaardigheden

✔ Lang weekend/Midweek zeilen aan de Middellandse zee (twv. €385)

✔ Samen genieten (evt. één-op-één coaching)

Veelgestelde Vragen

Jaarprogramma

De workshops zijn praktijkgericht en gevarieerd. Korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met ervaringsoefeningen en wij gebruiken veel verschillende werkvormen. Deze zijn zo gekozen dat het geleerde direct in het dagelijks leven praktisch toepasbaar is.

Onze jaaropleiding is geen cursus, het gaat niet over het overbrengen van kennis. Het is de bedoeling dat je meteen zelf aan de slag gaat met je eigen groeiproces. Wij reiken oefeningen en vaardigheden aan en je krijgt de ruimte om deze meteen uit te proberen en ervaren. Zo doe je tijdens de weekenden meteen jouw eigen persoonlijke inzichten op en groei je in zelfbewustzijn én compassie. Je maakt, met onze ondersteuning, gelijk een begin met het transformeren van oude patronen. Dit vraagt dus wel dat je actief meedoet, maar is géén vereiste. Het is ons dringende verzoek dat iedereen in onze workshops diens eigen behoeften volgt en daar zelf verantwoording voor neemt. Dit kan op het vlak van ontspanning zijn en dan kun je er ook ervoor kiezen alleen de informatie die wij je aandragen tot je nemen ter inspiratie. Bij elke oefening is het aan jezelf om te kiezen of je mee wil doen. Er is geen dwang en zowel oog voor de behoeften van de groep, die van jou als deelnemer en voor die van ieder ander.

De stof is gemakkelijk om te begrijpen, maar het kunnen gebruiken ervan vraagt tijd. Het voordeel van een jaaropleiding is dat die tijd er is om te integreren, de inzichten in je lijf te laten zakken en om thuis, in je gezin, je sociale levem of op je werk te oefenen. Dus zelfs als je tijdens de workshops zelf kiest om niet heel actief mee te doen zul je merken dat de training als geheel, alleen al door aanwezig te zijn, veel positieve impact op je leven zal hebben.

Category: Jaarprogramma

Kandidaten die ervoor kiezen om zich internationaal te laten certificeren door het Center for Nonviolent Communication, krijgen te maken met een opleidingsprocesgang welke omschreven staat op de website van het CNVC. De bij ons gevolgde trainingsuren gelden mee in het certificeringsproces tot Certified Trainer Nonviolent Communication. Vraag ons eventueel om een certificaat van deelname.

Indien gewenst kunnen wij je begeleiden in je certificeringsproces. Vraag naar de mogelijkheden voor mentorschap op maat.

Het is niet mogelijk om losse weekenden te volgen. Voor de integriteit van het geheel en de opbouw van wat we je willen leren is het belangrijk dat je het hele jaartraject volgt. Ook willen we met elkaar veiligheid en verbinding opbouwen, een community zijn voor langere tijd. We beginnen met elkaar en we eindigen met elkaar. Het is een intens traject waarbij je met jezelf, je partner en met elkaar de diepte in gaat.

We geven wel losse dagworkshops voor stellen. Kijk in de trainingskalender voor de eerstvolgende, of laat het ons weten als je er graag één zou willen organiseren met ons.

Er zijn mensen die Geweldloze Communicatie zien als een spirituele beoefening, een manier om in het leven te staan. En je kunt het heel goed gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Maar wij zullen het tijdens de jaartraining niet gaan hebben over auras, engelen en stralingen. We werken met wetenschappelijk onderbouwde concepten die je waarschijnlijk al bekend zijn. En het is ook niet vaag of abstract. Voor ons is Geweldloze Communicatie het meest concrete en praktische gereedschap om relaties te verbeteren en wij passen dit zelf toe in ons dagelijks leven als liefdespartners en ouders van 3 kinderen. We werken met een overzichtelijk model en heldere stappen. Het beperkt zich niet tot een meditatiekussen of afgezonderde retraite maar is meteen te gebruiken in je dagelijks leven en in al je interpersoonlijke relaties. Op deze manier helpt het je bij bewustwording en persoonlijke groei. Handvatten voor hele praktische spiritualiteit dus.

Dat gezegd hebbende gaat Geweldloze Communicatie wel over verbinding, vraagt het een zekere kwetsbaarheid en wordt er gesproken over gevoelens. Je krijgt het van ons niet op een mechanische manier aangeleerd, maar als iets dat authentiek doorvoeld is. Je leert uit te drukken wat er werkelijk in je omgaat, te spreken vanuit je diepste waarden. En daarbij zijn ontspanningsoefeningen, meditaties en visualisaties ondersteunend. Als je je hier niet prettig bij voelt of het niks voor je is zou het zo kunnen zijn dat je het zal beoordelen als ‘zweverig’. Je bent bij elke oefening vrij om te kiezen of je die wel of niet mee wilt doen. Dus als iets voor jou te spiri-wiri, swami-bami gedoe is kun je dit gewoon laten liggen, niemand zal je daar op aankijken.

Je bijdrage voor deze training vragen wij pas achteraf. Je hebt bij aanmelding dus nog minimaal een half jaar om zelf te sparen hiervoor. Om je plek in de training te reserveren en onze kosten vooraf te dekken, vragen we je wel om een aanbetaling te doen.

Load More

Leden Login

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.