Giraf doen versus Giraf zijn

Leer een basisprincipe uit de Geweldloze Communicatie aan de hand van de verschillen tussen het denken en doen van de jakhals (resultaatgericht en oordelend) en de giraf (relatiegericht en compassievol). In deze aflevering leg ik het verschil uit tussen Giraf doen en Giraf zijn.

 

Transcript

Geweldloos communiceren met je kind of met je lief gaat over meer dan over ‘de juiste dingen zeggen’. Sterker nog, wanneer je de 4 stappen van Geweldloze Communicatie gaat toepassen zonder dat je ook echt in dat bewustzijn leeft, levert dit vaak juist meer gedoe op. Er was al geen verbinding, en nu praat je ook nog eens raar en gekunsteld. In deze videoserie ga ik in op wat dat bewustzijn nu precies inhoudt aan de hand van de verschillen tussen de jakhals en de giraf. Waarbij de giraf staat voor compassie.

Vandaag: het verschil tussen ‘Giraf doen’ en ‘Giraf zijn’. Ofwel, compassievol ‘doen’ en compassievol zijn.

Giraf zijn is wanneer je het bewustzijn van Geweldloze Communicatie helemaal hebt geintegreerd. Je spreekt en handelt dan vanuit verbinding. Verbinding met wat er in jezelf omgaat én verbinding met de ander.

Ben je giraf aan het doen, dan is het meer een handeling die je verricht om tot een bepaald resultaat te komen. Je gebruikt Geweldloze Communicatie dan als een techniek, je zet het strategisch in. Vaak gebeurt dit onbewust. Omdat Geweldloze Communicatie een simpel proces is van vier stappen waarmee je kunt oefenen. En dit proces gebruiken kan je helpen om meer verbonden te raken met de intentie van Geweldloze Communicatie, namelijk om in een staat van compassie te zijn en van daaruit te spreken. Maar al oefenend kan het gebeuren dat je vergeet dat het daar eigenlijk om gaat en raak je weer meer gefocused op je zin krijgen, gelijk hebben, in controle zijn, de ander te veranderen enz.

Ik zal er een voorbeeld bij geven. Wanneer ik aan mijn zoon vraag:

“Wanneer ik de regenlaarzen in de gang zie staan voel ik mij verdrietig want ik heb behoefte aan samenwerking en orde. Kun je jouw laarzen op de mat zetten alsjeblieft?”

Dan is dat technisch gezien een prima Geweldloze Communicatie zin met een waarneming, gevoel, behoefte en een verzoek. Maar eigenlijk ga ik hier iets te snel, onbewust is mijn intentie waarschijnlijk niet om te verbinden, omdat ik gewoon die modderige laarzen van mijn net gedweilde tegels af wil hebben. Ik doe wel het truukje, maar ben eigenlijk een jakhals in giraffenkleren.

Want, als ik werkelijk wilde verbinden, dan zou ik eerst nieuwsgierig zijn naar wat er in mij en in mijn zoon omgaat. En dan zou ik bijvoorbeeld eerder iets kunnen vragen als:

“Hey, ik voel wat irritatie wanneer ik jouw regenlaarzen daar zie liggen, hoe is dat voor jou om mij dat te horen zeggen?”

Of ik zou kunnen raden:

“Had je haast om naar binnen te gaan en weer verder te werken aan je LEGO bouwwerk?”

Oftewel, in de laatste twee voorbeelden kies ik ervoor om te verbinden in plaats van meteen een actieverzoek te doen, hoe geweldloos geformuleerd ook. Het verschil zit hem dus in de intentie. Is die om te verbinden, of om iets gedaan te krijgen?

Geweldloze Communicatie is dus, meer dan een communicatiemodel, een spirituele oefening. Om tot die staat te komen waar we compassie voelen en vanuit oprechtheid spreken, wanneer je hart openstaat voor de beleving van de ander en voor jouw eigen innerlijke ervaring, dat is heel speciaal en voelt zo ontzettend goed. Gewoon om en van zichzelf, intrinsiek.

Dus hoe kom je daar?

Een simpele oefening om beter bewust te worden van je intentie is om jezelf te stoppen voor je je mond open doet of actie onderneemt. Misschien heb je daarvoor een reminder nodig, een bandje om je arm of een mantra die je op de koelkast hangt om naar te kijken op lastige momenten. Maar stop jezelf voor je spreekt of handelt. En ga eerst even naar binnen en vraag jezelf: “Wat is mijn intentie nu?”

Om je hierbij te helpen kun je mijn intentiechecklist downloaden. Ik geef de link in de beschrijving ergens onderaan deze video.

En laat mij ook met een reactie hieronder weten ‘Wat zijn voor jou momenten waarbij het moeilijk wordt om je intentie bij verbinding te houden?’. Misschien kan ik jouw voorbeeld adresseren in een volgende video of kun je tips en een hart onder de riem krijgen van andere kijkers. Ook heb ik een webinar waarin ik nog verder inga op wat je kunt doen wanneer je intentie ineens verschuift van een onvoorwaardelijke opvoeding naar je kind wel achter het behang willen plakken.

In mijn volgende video komt een ander verschil tussen jakhals versus giraf denken en doen aan bod, ook weer met voorbeelden uit het echte leven en tips en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan om Geweldloze Communicatie meer te integreren in je gezinsleven. Geef alsjeblieft een like als deze video je bevalt en vergeet niet om je te abonneren op mijn kanaal en de notificaties aan te zetten, dan ben je steeds meteen op de hoogte wanneer er een nieuwe video online komt.

Ok. Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Leden Login

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.