De nadelen van complimenten

Springende kinderenHet vieren van successen is een fantastische kans om in verbinding te gaan met je kind. Samen met je kind het leven vieren op een giraffenmanier doe je door empathie te tonen voor de gevoelens en behoeften die zijn vervuld voor je kind of voor anderen.

In plaats van te prijzen door dingen te zeggen als “Goed zo” of “Wat slim van jou” kun je, door als een giraf te vieren, vermijden dat je kind je compliment ervaart als een evaluatie van zijn of haar prestaties. Het tragische van prijzen op deze manier is dat je een oordeel geeft over je kind. Zelfs als het een positief oordeel is, creëer je daarmee ook automatisch een tegenhanger; je kind kan het in het vervolg ook fout of minder goed doen. Wat prestatiedrang in de hand kan werken. Je kind doet hetzelfde dan een volgende keer met iets minder memnoon en wat meer om te pleasen. Er ontstaat een dynamiek waarbij je kind diens zelfwaardering kan gaan baseren op wat anderen van hem of haar vinden. Of het gaat zich vergelijken met anderen. “Dat kun je wel zeggen, dat mijn tekening mooi is, maar Naomi kan eigenlijk nog veel mooier tekenen dan ik.”

Bovendien leert je kind door een evaluerend compliment ook niet op welke manier hij of zij heeft bijgedragen aan het leven en welzijn van zichzelf of anderen. Je kind leert niet met op welke manieren het allemaal behoeften kan vervullen. Een gemiste kans.

De manier om dit te voorkomen is om successen te vieren als een giraf. Giraffencomplimenten bevatten een specifieke waarneming, de gevoelens als reactie op die waarneming en de behoeften die daarbij werden vervuld. Het kan ongemakkelijk voelen om de behoefte expliciet te benoemen als het geen woorden zijn die je normaal gebruikt. Het gaat echter meer om het bewustzijn ervan dan het uiten, soms kun je de vervulde behoefte ook prima onuitgesproken laten.

In plaats van: “Joost wat heb je je sommen goed gemaakt.”

Probeer eens: “Joost, ben je blij omdat je alle sommen helemaal zelf hebt opgelost?” (behoefte aan bekwaamheid, heelheid)

In plaats van: “Heel netjes gevouwen hoor Karin.”

Probeer eens: “Wow, Karin, als ik zie hoe je de theedoeken gevouwen hebt voel ik mij blij. Ik hou ervan hoe netjes ze nu op een stapeltje liggen. Dank je wel!” (behoefte aan orde, schoonheid)

In plaats van: “Haha, wat een goeie mop!”

Probeer eens: “Toen je vertelde dat Jantje zei,“Nee hoor, hij liep gewoon los!”, nou toen had ik het niet meer. Ik zal mezelf vanavond nog in slaap lachen geloof ik! (behoefte aan humor, lachen)

Tip:
Let de komende tijd eens op als je een compliment wil geven. Zeg het eerst eens in je hoofd. Zit er een oordeel in? Zo ja, vertaal het dan eerst eens naar een waarneming, gevoel en vervulde behoefte. Het spiekbriefje op de pagina met gratis oefenmateriaal kan je helpen om woorden te geven aan de gevoelens en behoeften.

Ik ben erg benieuwd hoe het je afgaat. Of je ergens tegenaan loopt, of al meteen meer verbinding ervaart. Is er nog iets onduidelijk of heb je een vraag over dit onderwerp? Laat het me weten hieronder (⇓) in een reactie!

Geef een reactie

Leden Login

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.