Hoezo Kapitein?

9e45112cfd8861d54fa7c74a80a24200“The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. Savvy?”

          ~ Captain Jack Sparrow

Een paar weken geleden wijdde ik een artikel aan het fenomeen Kapitein van de Dag. Heel blij was ik om deze nieuwe gewoonte in ons gezin te introduceren. En het leek ook wonderwel te werken voor ons allemaal. Totdat ik deze week ineens een muiterij aan de hand had en totaal ontmoedigd raakte. Hoezo Kapiteins? Stelletje piraten zul je bedoelen!

Bence maakte er een wedstrijdje van wie het eerst zijn jas en schoenen aanhad en zorgde ervoor dat hij als eerste bij de auto was. Aldaar verklaarde hij dat hij gewonnen had en dat hij dus voorin mocht zitten. Maar Thibo was die dag de Kapitein! Groot conflict dus. Ik was zelf ook nogal getriggerd, ik hecht erg veel belang aan consideratie, rekening houden met anderen en wilde dus dat Thibo zijn autoriteit als Kapitein gerespecteerd zou worden. Op Bence zijn Kapiteinsdag had hij zonder morren geslikt dat Bence de dienst uitmaakte ook al hield hij daarbij geen rekening met Thibo’s wensen (ik beoordeelde het als ‘de baas spelen’). En nu was hij dan eens de Kapitein en ging Bence alsnog dwarsliggen. Ik was er meteen al helemaal klaar mee. Omdat ik voelde dat ik geen geduld had trok ik mij terug. Ik ging nog even terug naar binnen en zei dat ik erop vertrouwde dat ze er samen wel uit zouden komen. Nou, mooi niet dus.

Toen ik terugkwam vond Bence nog steeds dat hij de bijrijdersplek verdiende en Thibo bleef maar herhalen: “Maar ik ben de Kapitein!”. Het ging echt helemaal nergens meer over. Daar stond ik dan met al mijn voorleven van geweldloosheid en gelijkwaardigheid, pfffff. Ondertussen ging mijn mind er helemaal met mij vandoor. Ik dacht dingen als: Hij houdt zich verdorie niet aan onze afspraken! Kleine egoist, hij zal nooit leren om te delen, samenwerken. Ik bak er niks van om ze te leren onderhandelen en omgaan met conflicten. Ze worden van die broers die mekaar niet kunnen luchten of zien later en dat is dan allemaal mijn schuld… Ik had nogal wat weg te zuchten.

Ik begon, zo goed en zo kwaad als het ging, te bemiddelen, wat wel een eeuwigheid leek te duren. En ik verloor een paar keer mijn geduld voor we uiteindelijk toch allemaal verbinding maakten met de wens van Bence om zich ook zo graag eens groot en belangrijk te willen voelen (de behoefte ertoe te doen). Hij is de jongste en op de dagen dat ik geen kindjes opvang dus de ‘baby’ van het gezin. Toen we dit allemaal echt doorhadden en ons in konden leven in Bence waren er tranen en ontlading. Na alle gedoe vertrokken we veel later dan gepland, maar uiteindelijk hadden we toch nog een gezellige middag op de najaarskermis ondanks dat de regen inmiddels met bakken uit de hemel kwam.

En twee dagen later, op Bence zijn Kapiteinsdag, stond hij helemaal uit zichzelf de bijrijdersplaats af aan zijn grote broer. Hij zei: Kapiteins maken het lief voor iedereen! Wat ben ik blij dat ik ergens in mij het vertrouwen vond om er bij te blijven. Ik had me zo hopeloos en gefrustreerd gevoeld, dat ik een paar keer op het punt heb gestaan om dan maar de beslissing voor ze te nemen. Het was zoveel gemakkelijker geweest om mijn autoriteit en overwicht als volwassene te gebruiken. Maar het lijkt erop dat Bence nu een heel waardevolle les heeft geleerd over geven vanuit het hart en de kracht van samenwerking. Ik voel me zo ontzettend trots!

Tip:
Kijk deze week eens terug op die momenten waarop het moeilijk voor je is om bij je principes te blijven. Welke gedachten zijn er actief? En op welke gevoelens en behoeften wijzen ze je? Als je je behoeften weet, is het dan gemakkelijker om bij je lange termijn doelen te blijven in plaats van te kiezen voor de snelle oplossingen?

Spiekbriefje
Mijn spiekbriefje met gevoelens en behoeften is hierbij een handig hulpmiddel. Omdat we gevoelens weleens kunnen verwarren met gedachten en behoeften met oordelen over hoe we vinden dat dingen zouden moeten gaan, waardoor je in je oordelend denken kunt blijven hangen in plaats van in je lijf te zakken en te ontdekken wat er werkelijk voor je speelt. Zo krijg je snel duidelijkheid of het wel echt om een zuiver gevoel en een universele behoefte gaat. Je kunt hem gratis downloaden op deze pagina.

Ik ben erg benieuwd of mijn bericht je inspireert en zou graag jouw bevindingen horen mocht je ook een Kapiteinsdag hebben geprobeerd bij jou thuis. Of wil je iets anders delen of vragen? Ik hoor graag van je, je kunt hieronder (⇓) je reactie kwijt.

Geef een reactie

X

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.