Vieren van het Leven

featured-ballon“Hoe meer je je leven viert, hoe meer er te vieren valt in je leven”

          ~ Oprah Winfrey

De meesten van ons hebben een geinternaliseerde strenge ouderstem die niet erg onvoorwaardelijk is en zo val je dan jezelf vaak af waardoor je schaamte kunt hebben (ik ben waardeloos), schuld (ik doe ook alles verkeerd) wat uiteindelijk eerder leidt tot depressieve gevoelens dan dat het ons motiveert om dingen anders te gaan doen. Dit is een van de nadelen die je kunt ervaren als je in jouw opvoeding veel complimenten kreeg, geprezen werd. Of misschien werd je bestraft of beschaamd als je eens iets minder goed deed.

Als je mijn blog leest dan wil je hoogstwaarschijnlijk loskomen hiervan en jouw kind niet belonen, straffen of beschamen. Toch is het ook fijn om stil te kunnen staan bij wat er allemaal goed en minder goed gaat in het leven van je kind. Kijken naar de dingen die anders zouden kunnen zodat het kind daarin kan groeien en ontwikkelen. Of om dankbaarheid en waardering te kunnen uiten voor wat er fijn gaat. Beiden zijn heel helend en verbindend om samen met je kind te doen.

In de Geweldloze Communicatie noem je dit ook wel “Vieren van het leven”. Deze oefening bestaat uit twee processen: vieren en rouwen. Rouwen helpt om lering te trekken uit wat er niet fijn was en om duidelijk te krijgen wat je voortaan anders zou willen doen, met zachtheid naar jezelf, dus zonder straf en beschaming. Rouwen is dus wezenlijk anders dan jezelf over de kop slaan over wat er allemaal mis ging. Als ouder kun je je kind hierbij helpen met empathie. En vieren helpt je om stil te staan bij wat er al lukt, om gemotiveerd te blijven en je vooruitgang te zien. Hieruit volgt vaak dankbaarheid en waardering. Door samen regelmatig het leven te vieren, dus zowel successen als verliezen te vieren kun je komen tot concrete verzoeken om jullie leven nog fijner te maken.

Om je kind te helpen diens behoefte aan leren, groeien, ontwikkelen, bekwaamheid te vervullen, zonder diens intrinsieke motivatie plat te slaan, kun je samen de tijd nemen om te kijken naar de dingen die je kind doet, en die je als fout bestempelt. Door dit met compassie te doen leert je kind om, in plaats van zichzelf innerlijk uit te schelden, te kijken welke behoeften het probeerde te vervullen met een bepaalde actie. En om te onderzoeken welke behoeften niet vervuld werden door deze actie. Met de intrinsieke motivatie in tact om het anders te willen doen kun je dan je kind helpen zoeken naar andere strategieën die meer behoeften vervullen.

Tip:
Een makkelijke manier om de gewoonte om het leven te vieren in jullie leven in te passen is om het onderdeel van het bedritueel te maken. Samen nemen jullie dan elke avond nog even de dag door voor het naar bed gaan. Wat was er fijn vandaag? En wat was er stom? Terwijl je kind vertelt kun je door stille aanwezigheid en reflecteren wat je gehoord hebt samen op zoek gaan naar de vervulde en onvervulde behoeften. En vertel ook wat jij fijn vond gaan en wat niet naar wens liep. Vervolgens kunnen jullie samen bespreken waar je meer van wil en wat je voortaan liever anders wil.

Ik ben erg benieuwd of je wat aan deze tip hebt. Misschien doe je al iets vergelijkbaars in jullie gezin? Of wil je iets anders delen of vragen? Ik hoor graag van je, je kunt hieronder (⇓) je reactie kwijt.

1 gedachte over “Vieren van het Leven

  • mooie ideen! elke avond deze vragen bij ons:
    wat was t leukste? wat het stomste? wat was het moeilijkste? ( vaak erg verrassende antwoorden)
    en tot slot: wie heb je vandaag kunnen helpen? – dit is leuk omdat ze bewuster kinderen/ mensen in hun omgeving waar ze bv mee spelen gaan helpen. vaak hoor ik dan al overdag: mama ik heb dit of dat kind net geholpen!

Geef een reactie

Leden Login

Paswoord vergeten?

Word lid

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.